이 사이트의 기능을 모두 활용하기 위해서는 자바스크립트를 활성화 시킬 필요가 있습니다.
     브라우저에서 자바스크립트를 활성화하는 방법을 참고 하세요.

〔안정원의 건축 칼럼〕나뭇잎과 숲을 형상화한 6,800개의 빛나는 알루미늄 녹색 지붕 2
〔안정원의 건축 칼럼〕나뭇잎과 숲을 형상화한 6,800개의 빛나는 알루미늄 녹색 지붕 2
Posted : 2019-06-28 01:21
●● 멋진 세상 속 건축디자인_ 지속가능한 오피스 공간 환경을 추구한 암스테르담 후데 둘른 로테라이엔(Goede Doelen Loterijen, Amsterdam)… 나뭇잎과 숲을 형상화한 6,800개의 빛나는 알루미늄 녹색지붕, 949개의 태양광 패널과 빗물저장시스템을 갖춰

〔안정원의 건축 칼럼〕나뭇잎과 숲을 형상화한 6,800개의 빛나는 알루미늄 녹색 지붕 2

내부 공간 곳곳에는 지역 주민과 함께 할 수 있는 공간이 마련됐다. 그라운드 플로어에 자리한 이탈리안 레스토랑은 직원은 물론 지역 주민이 이용할 수 있다. 2층의 오디토리엄 역시 주민은 물론 인근 학교 학생들이 애용하는 곳으로 벽에 부착한 알록달록한 블록은 필요 시 빼서 앉을 수 있는 여분의 좌석이자 음향을 고려한 여러 기능을 담고 있다.

〔안정원의 건축 칼럼〕나뭇잎과 숲을 형상화한 6,800개의 빛나는 알루미늄 녹색 지붕 2

Benthem Crouwel Architects transformed an empty, neglected office building in Amsterdam South into a high quality, inspiring and sustainable office where all employees of the Goede Doelen Loterijen(Dutch Charity Lotteries) can work together. The building received the BREEAM rating ‘Outstanding’- making it the most sustainable renovated property in the Netherlands. The 600 employees of the Charity Lotteries had been scattered among different locations for years, and the client wanted to give them a collective home. This home needed to be a highly sustainable building, an important condition for this company that has sustainability as one of its core values. The social ambitions and idealism of the Charity Lotteries are now made visible in their office building – a transparent, accessible building that serves the employees as well as the neighborhood, and is a welcome addition to the nearby business district Amsterdam Zuidas.

〔안정원의 건축 칼럼〕나뭇잎과 숲을 형상화한 6,800개의 빛나는 알루미늄 녹색 지붕 2

The roof also collects rainwater that is subsequently used to irrigate the roof gardens, and to supply the sprinkler and flushing systems with water. Materials from the demolished parts of the old building have been reused, and all newly used materials have been tested for sustainability and can be repurposed in the future if necessary. All these measures have rewarded the building with the BREEAM rating ‘Outstanding’, making it the most sustainable renovated building in the Netherlands. The final score was 92,61%, with 85% being the minimal score to receive this rating.

Architects : Benthem Crouwel Architects
Interior Architect : D/Dock design studio
Client : Goede Doelen Loterijen
Lead Architects : Jan Benthem, Saartje van der Made
Project Team : Gwendolyn Huisman, Cees Zuidervaart, Alina Zaytseva, Volker Krenz, Daphne Tempelman, Jeroen Jonk, Klary Koopmans
In collaboration with Vandejong Creative Agency: Pjotr de Jong, Cyril van Sterkenburg, Lucie Pindat, Isabelle Bronzwaer
Location : Prinses Irenestraat 31-33
Beethovenstraat 200, 1077 WZ Amsterdam, The Netherlands
Gross Floor Area Existing : 7.883m²
Gross Floor Area New : Incl. parking 15.267m², Excl. parking 12.360m², Roofed exterior space = 1322m²

〔안정원의 건축 칼럼〕나뭇잎과 숲을 형상화한 6,800개의 빛나는 알루미늄 녹색 지붕 2

Besides offices, the building houses a public restaurant, and auditorium and a tv studio. The Charity Lotteries employees were involved in the design from the very beginning. Everyone was invited to share their thoughts, and through this unique process of co-creation a building emerged that fits the unique atmosphere and work practice of this organization like a glove. It was the employees’ wish to bring the green from the park at their old locations to the new office. To fulfill this wish a roof was created that is green in every possible way. Slender, tree-shaped columns – three large ones and three smaller ones – support the roof. In this roof 6.800 leaves made of polished aluminum unfurl, creating a beautiful dappled effect on the walls and floors, reminiscent of an actual walk in the forest. Colors, light intensity and atmosphere change depending on where and when one walks through the building. The new roof acts like a grand gesture towards the surrounding area and is visible not only from the high-rises of the nearby business district but also(on eye level) from the houses in the neighborhood. By choosing to renovate and expand an existing building instead of designing a new one, and by using the newest and most cutting edge sustainability techniques, the new housing for the Charity Lotteries became not just an energy neutral, but an energy positive building. In the spectacular roof, 949 solar panels provide energy.

〔안정원의 건축 칼럼〕나뭇잎과 숲을 형상화한 6,800개의 빛나는 알루미늄 녹색 지붕 2


〔안정원의 건축 칼럼〕나뭇잎과 숲을 형상화한 6,800개의 빛나는 알루미늄 녹색 지붕 2


그밖에 초록 식물로 조성한 루프탑가든, 요가스튜디오, 보육시설, 마사지 등 직원들의 복지를 위한 시설이 마련되어 내부 공간의 풍성함을 더한다.
이러한 환경을 생각하는 적극적인 시도 덕에 후데 둘른 로테라이엔 사옥은 영국의 친환경건축물인증인 브리엄(BREEAM)의 Outstanding 등급을 받았으며, 지속가능한 개축 건물의 모범적인 사례로 평가받고 있다. >>Lead Architects_ Jan Benthem, Saartje van der Made, 자료_ Benthem Crouwel Architects, Photographs by Jannes Linders, Michael Van Oosten, Tessa Jol, Courtesy of D/Dock, , 기사 출처_ 에이앤뉴스 AN NEWS(ANN NEWS CENTER) 제공

안정원(비비안안 Vivian AN) 에이앤뉴스 발행인 겸 대표이사, 한양대학교 실내건축디자인학과 겸임교수
제공_ 에이앤뉴스그룹 ANN(에이앤뉴스_ 건축디자인 대표 신문사 ‧ 에이앤프레스_건설지, 건설백서, 건설스토리북, 건설엔지니어링북 전문출판사)
댓글등 이미지 배경