이 사이트의 기능을 모두 활용하기 위해서는 자바스크립트를 활성화 시킬 필요가 있습니다.
     브라우저에서 자바스크립트를 활성화하는 방법을 참고 하세요.

〔안정원의 디자인 칼럼〕 롱아일랜드 해안을 따라 들어서게 될 이색적인 도서관
〔안정원의 디자인 칼럼〕 롱아일랜드 해안을 따라 들어서게 될 이색적인 도서관
Posted : 2017-09-12 22:14
● 멋진 세상 속 건축디자인_ 롱아일랜드의 새로운 표식이 될 뉴욕 헌터스 포인트 커뮤니티 도서관(Hunters Point Community Library in New York)

〔안정원의 디자인 칼럼〕 롱아일랜드 해안을 따라 들어서게 될 이색적인 도서관

미국 동북부 뉴욕 주의 남동쪽 해안섬 롱아일랜드에 이색적인 도서관이 들어선다. 건축가 스티븐홀에 의해 디자인된 이 도서관은 최근 지어진 초고층 아파트를 배경으로 작지만 힘 있는 건축을 제시한다.

〔안정원의 디자인 칼럼〕 롱아일랜드 해안을 따라 들어서게 될 이색적인 도서관


〔안정원의 디자인 칼럼〕 롱아일랜드 해안을 따라 들어서게 될 이색적인 도서관

건물의 콘크리트 구조는 알루미늄 코팅 처리되었으며, 리듬감 있게 개방된 단면들은 내부의 자유로운 순환관계를 보여준다.

〔안정원의 디자인 칼럼〕 롱아일랜드 해안을 따라 들어서게 될 이색적인 도서관


〔안정원의 디자인 칼럼〕 롱아일랜드 해안을 따라 들어서게 될 이색적인 도서관

다양한 입면 구성을 통해 연출되는 내부의 움직임은 그 자체로 드라마틱한 분위기를 연출하는 동시에 맨해튼을 바라보는 좋은 전망을 제공한다.

〔안정원의 디자인 칼럼〕 롱아일랜드 해안을 따라 들어서게 될 이색적인 도서관

Location: queens, new york, united states
Program: library with adult reading collection, children’s area, teen area, cybercenter, conference room and outdoor amphitheater
Client: new york city department of design and construction / queens library
Building area: 22,000sqf/ 2,044sqm
Architect : Steven Holl Architects/ Steven Holl, Chris McVoy(design architects), Chris McVoy(senior partner in charge), Olaf Schmidt(associate in charge), Filipe Taboada(project architect), Bell Ying Yi Cai, Rychiee Espinosa, JongSeo Lee, Maki Matsubayashi, Michael Rusch, Dominik Sigg, Yasmin Vobis, Jeanne Wellinger(project team)
Client : Queens Library New York City Department of Design and Construction
Landscape architect : Michael Van Valkenburgh and Associates
Structural engineer : Robert Silman Associates
Mep engineer : ICOR Associates
Lighting design : L'Observatoire International
Leed consultant : ADS Engineers
Code consultant : Irene Joyce Berzak-Schoen
Civil engineer : Langan Engineering & Environmental Services
Fire technical consultant : Rolf Jensen & Assoc
Cost estimator : Davis Langdon
Fire technical consultant : Rolf Jensen & Assoc
Cost estimator : Davis Langdon
Specifications : Construction Specifications Inc
Climate engineers : Transsolar

〔안정원의 디자인 칼럼〕 롱아일랜드 해안을 따라 들어서게 될 이색적인 도서관

내부 공간 프로그램은 아이들의 공간, 청소년의 공간과 어른들의 공간이 적절히 분리되고 유동적으로 구성되었다.

〔안정원의 디자인 칼럼〕 롱아일랜드 해안을 따라 들어서게 될 이색적인 도서관

평면의 조밀함에 비해 단면은 에너지효율을 최적화시키는 방향으로 계획되었다. 동측 입구 측면에는 은행나무숲과 마주하며 독서정원이 형성된다.

〔안정원의 디자인 칼럼〕 롱아일랜드 해안을 따라 들어서게 될 이색적인 도서관

방문객들은 내부 계단을 따라 도시의 풍경을 감상하며 옥상 독서정원에 다다른다. 롱아이랜드 해안을 따라 도서관은 오래된 롱아일랜드와 펩시 광고 간판과 함께 새로운 커뮤니티 공간의 표식으로 자리매김할 것이다. >>Design Architects_ Steven Holl, Chris McVoy 자료 Steven Holl Architects, 기사 출처_ AN News(ANN News Center) 제공

안정원(비비안 안 Vivian AN) 에이앤뉴스 발행인 겸 대표이사 annews@naver.com
제공_ 에이앤뉴스(ANN 건축디자인신문사)

〔안정원의 디자인 칼럼〕 롱아일랜드 해안을 따라 들어서게 될 이색적인 도서관

>> Steven Holl Architects has realized architectural works nationally and overseas, with extensive experience in the arts(including museum, gallery and exhibition design), campus and educational facilities, residential work and master planning. Steven Holl Architects is a 40-person architecture and urban design office founded in 1976, and working globally as one office from two locations; New York City and Beijing. Steven Holl leads the office with partners Chris McVoy and Noah Yaffe. Most recently completed are the Reid Building at the Glasgow School of Art(Glasgow, UK), which opened in April 2014; Campbell Sports Center at Columbia University(New York, NY), which was completed in March 2013; and the Daeyang Gallery and House(Seoul, Korea) which opened in June 2012. Currently in construction are the Beirut Marina(Beirut, Lebanon); the Lewis Center for the Arts at Princeton University; the Visual Arts Building at the University of Iowa; and the Institute for Contemporary Art at Virginia Commonwealth University(Richmond, VA).
댓글등 이미지 배경