YTN

〔안정원의 디자인 칼럼〕 전통적인 정원과 독서 공간이 만나는 충돌과 디자인적 결합성

실시간 주요뉴스

건축&디자인

〔안정원의 디자인 칼럼〕 전통적인 정원과 독서 공간이 만나는 충돌과 디자인적 결합성

2021년 04월 08일 05시 29분 댓글
글자크기 조정하기
〔안정원의 디자인 칼럼〕 전통적인 정원과 독서 공간이 만나는 충돌과 디자인적 결합성
● 멋진 세상 속 건축디자인 읽기_ 중국 전통정원의 운치를 현대적인 언어로 담아낸 베이징 중수거 라파예트(Beijing Zhongshuge Lafayette store), 거울 표면의 굴절과 투영을 활용한 초현상적인 감각 효과로 공간의 환영성을 고조시켜 줘

〔안정원의 디자인 칼럼〕 전통적인 정원과 독서 공간이 만나는 충돌과 디자인적 결합성

우리 시대의 서점의 변화는 어디까지 진화할 것인가? 획기적인 서점 공간 디자인으로 화제를 불러 모으고 있는 디자인스튜디오 엑스플러스리빙이 선보이는 서점 디자인을 보면 그 답에 근접할 수 있다.
라파예트백화점에 중수거 서점은 베이징에 중수거 서점이 들어온 지 두 번째로 들어선 곳으로 중국의 전통적인 정원 개념을 반영해 더욱 특별하게 다가온다.

〔안정원의 디자인 칼럼〕 전통적인 정원과 독서 공간이 만나는 충돌과 디자인적 결합성

공간디자인을 맡은 엑스플러스리빙은 백화점이라는 상업 건축물 속에서 전통적인 정원과 독서 공간을 조심스럽게 가미함으로써 묘한 충돌과 결합이라는 또 다른 관점을 오롯이 제시한다. 디자이너는 일정하게 정해진 1110㎡ 공간 내에서 소비자들의 동선을 고려하여 다양한 기능적인 공간을 반영해야 했기에, 중국의 고전적인 정원 표현 기법에서 아이디어를 차용한 것이다.

〔안정원의 디자인 칼럼〕 전통적인 정원과 독서 공간이 만나는 충돌과 디자인적 결합성

이렇게 탄생한 라파예트백화점 중수거 서점은 현대식 중국 정원의 맛을 간직한 다이내믹한 독서 및 문화 공간으로 손색이 없다. 공간의 벽을 넘나들고 역동적으로 이어주는 책꽂이는 그 자체로 캔버스와 벽이 된다. 벽면을 연속해서 이어주는 반복된 아치의 중첩과 교차는 사뭇 원근감을 자아내는 동시에 환상적이면서 경쾌한 시각적 은율을 만들어낸다. 여기에 거울 표면의 굴절과 투영을 활용한 초현상적인 감각 효과 역시 공간의 환영성을 고조시켜 준다.
중국 건축물의 원형문(Moon Gate)라는 고전적인 형태를 현대적인 디자인으로 발전시킨 원형의 구멍들은 서점 공간 곳곳에 흩어져 있고 바닥과 천장에 자신의 모습을 비춰내어 풍성함을 더한다. 공간과 공간을 연결하는 복도의 역할을 맡는 동시에 몇몇 구멍은 서로 어우러져 공간의 깊이감을 제공한다. 아치형 구멍을 비우고 중첩시킴으로써 연속된 문 게이트의 흐름은 상부의 반사된 천장과 또 다른 게이트, 책꽃이 등과 절묘하게 만나면서 창의적인 공간 에너지를 만들어낸다. 공간의 상징성과 연결 고리가 되는 아치 형태의 문 게이트는 이동할 수 있는 문의 기능과 휴식을 취할 수 있는 의자의 기능, 공간의 미학적인 의미를 동시에 부여한다.

〔안정원의 디자인 칼럼〕 전통적인 정원과 독서 공간이 만나는 충돌과 디자인적 결합성

테라조로 만들어진 카페 테이블과 의자의 유기적인 모습은 구불구불한 물길에 술잔을 띄우고 술잔이 멈춘 곳에 앉은 사람이 술을 마신다는 중국의 곡수유상(Qu Shui Liu Shang, 曲水流觞)의 풍습을 캐주얼하게 담아낸 것이다. 여기저기 랜덤하게 흩어져 있는 곡면 가구는 사람들이 자유롭게 엮이고 흥미롭게 교류할 수 있도록 유도한 장치이다. 대나무숲을 형상화 한 창의문화공간(Cultural and Creative Area) 역시 재치 있는 배치로 공간의 기능성을 배가시킨다. 극도로 간결하게 디자인한 나뭇가지들은 천장에서 바닥까지 촘촘히 세워져 있다. 두 나뭇가지 사이를 이어주는 하나의 날렵한 선은 테이블과 함께 포스터나 책을 전시하는 기능 공간을 형성한다. 디자이너는 사용자의 다각화된 행동패턴을 만족시키는 동시에 독자에게 대나무숲을 거니는 듯한 편안한 경험을 이곳에서 선사하고자 한 것이다.

〔안정원의 디자인 칼럼〕 전통적인 정원과 독서 공간이 만나는 충돌과 디자인적 결합성

현대적인 디자인 언어로 조합된 대나무 숲을 지나 스터디 홀을 향해 가는 길목에는 전통적인 건축물의 대칭적인 레이아웃이 등장한다. 책꽂이는 스크린아트로부터 영감을 얻은 것이며, 그 뒤편에는 광원 역할을 하는 램프 박스가 내재되어 있다. 종이로부터 따뜻한 빛이 독자의 얼굴에 떨어지고 이를 통해 고풍스러운 분위기를 자아내기 위함이다. 어린이도서관은 어린이만을 위해 구획한 독특한 곳이다. 엑스플러스리빙의 디자이너는 단순화된 선들과 만화 도시를 창조하기 위한 캐릭터들을 사용해 공간을 만들어냈다. 물결 같은 선들은 강을 위한 것이고 구는 산호를 위한 것이다. 이처럼 아이들이 그려낸 선들은 생생한 고대 건축물들을 흉내를 내어 더욱 신비롭다.

〔안정원의 디자인 칼럼〕 전통적인 정원과 독서 공간이 만나는 충돌과 디자인적 결합성


〔안정원의 디자인 칼럼〕 전통적인 정원과 독서 공간이 만나는 충돌과 디자인적 결합성

베이징 중심상업지구 건물 내에 들어선 중수거 베이징 라파예트백화점은 고전 예술과 현대 패션 사이의 적극적인 소통을 도와주는 창으로서 역할을 맡는다. 그 속에는 새로움과 옛 것 사이에 적절한 잣대를 가하고자 하는 디자이너의 고뇌가 고스란히 담겨있어 신선하다. 마치 피치가든의 동굴 속을 탐험하듯 복숭아 향기가 은은하게 퍼져가는 중수거 서점의 공간은 이곳을 찾는 방문객을 환상적인 여정의 세계로 이끈다. >>Design_ X+LIVING, Creative Designer: LI XIANG, Project Director: Ren Lijiao, Wu Feng, 자료_X+LIVING, 사진_ Wu Qingshan, 기사 출처_ 데일리 에이앤뉴스_ Daily AN NEWS ‧ ANN TV(ANN NEWS CENTER) 제공
안정원(비비안안 VIVIAN AN) 에이앤뉴스 발행인 겸 대표이사, 한양대학교 실내건축디자인학과 겸임교수, 한양대 IAB자문교수
기사 제공_ 에이앤뉴스그룹(데일리에이앤뉴스_건설경제건축디자인문화예술종합미디어뉴스‧에이앤앤티브이_건축디자인건설미디어뉴스채널 ‧ 에이앤앤북스_건설지‧건설백서‧건설스토리북‧건설엔지니어링북전문출판사) ‧ 에이앤앤아카이브(ANN ARCHIVE)_건축건설문화디자인아카이브

〔안정원의 디자인 칼럼〕 전통적인 정원과 독서 공간이 만나는 충돌과 디자인적 결합성

It’s the second time for Zhongshuge bookstore to land in Beijing. This time it joins Lafayette department store, where the classical gardens and the reading space collided from three different perspectives in the fashionable commercial area. With reference to the expression techniques of Chinese classical gardens, the designer connects various functional areas with different formats of space layout, and sketched the flowing path for consumers to explore.
The bookshelves are both a canvas and a wall, making the door porch like a painting unfolding gradually. In the doorway, it is faintly visible the depth of the space, which makes people can’t help but walking into the bookshop for exploration.

〔안정원의 디자인 칼럼〕 전통적인 정원과 독서 공간이 만나는 충돌과 디자인적 결합성

In the conceptual area, the designer creates an elevation difference transformation by using the ladders to make the space pattern fluctuate and even the wandering walk will present a rhyme. Using perspective relations to create a visual illusion experience, the arches are nested and intersecting, and all of the beautiful sceneries are within eyesight. The charm of the changing scenery in the classical garden not only appears everywhere, but the refraction of the mirror surface also gives this phantom realm a kind of surreal sensory impact.
Evolved from the form of classic "Moon Gate", various circular holes were spread in the space. Apart from acting as a traffic corridor connects spaces, some of them even function as frames displaying exquisite view in them. With the traditional decorative usage of classic "Moon Gate" been abandoned and the application range expanded, it has become a symbol, a link and thus presented more possibilities in space. Making use of the arched shape, the designer has also built several resting couches, so that the symbolized arched door has the dual meaning of function and aesthetics.

〔안정원의 디자인 칼럼〕 전통적인 정원과 독서 공간이 만나는 충돌과 디자인적 결합성

The cashier constructed by terrazzo material are the same with those in the cafe. The arrangement of tables and chairs in the cafe is distributed casually but in great order, simulating a gathering of ancient people in a famous Chinese painting called "Qu Shui Liu Shang". The shared tables and chairs enable the crowd to sit next to different social needs and constitute the elegant and interesting scene together.
Behind the door where you find a bamboo forest is the cultural and creative area. The extremely simplified wood branches, through the skillful arrangement, have completed the turn from microscopic image to macroscopic view. A line has been drawn between two wooden branches, and a special poster or book display booth is formed, which fully satisfies the owners' diversified operation needs. The straight-line action path of readers is decomposed, and the ease of walking in bamboo groves is a delicate mood experience that designers present to readers.

〔안정원의 디자인 칼럼〕 전통적인 정원과 독서 공간이 만나는 충돌과 디자인적 결합성

Through the bamboo grove and walking into the study hall, the designer created a ceremonial and secluded elegant atmosphere by using the central symmetrical layout of traditional architecture. The bookshelf is inspired from screen art, on the back of which is the lamp box acting as a light source. The warm glow from the paper pane fell on the face of the reader, creating an antique flavour.
The children's library is a unique world built for kids. The designer used simplified lines and figures to create a cartoon city. Wavy streamlines is for river and sphere for cornices. The strokes imitating those by children have painted a vivid picture of ancient buildings.
Located in the fashion community, Zhongshuge Beijing Lafayette store is a dialogue window between classical art and contemporary fashion. Between the new and the old, the psychological impact of space rotation brings the readers who enter the bookstore into the cave of the Peach Garden and to experience a terrific journey like a dream.

Location: Beijing, China, Project area: 1110㎡, Design Company: X+LIVING, Creative Designer: LI XIANG, Project Director: Ren Lijiao, Wu Feng, Participating Designers: Luo Ziyan, Zhang Xiaosong, Jiang Xueping, Yang Qiaoliu, Photographer: Wu Qingshan

〔안정원의 디자인 칼럼〕 전통적인 정원과 독서 공간이 만나는 충돌과 디자인적 결합성


〔안정원의 디자인 칼럼〕 전통적인 정원과 독서 공간이 만나는 충돌과 디자인적 결합성


〔안정원의 디자인 칼럼〕 전통적인 정원과 독서 공간이 만나는 충돌과 디자인적 결합성


〔안정원의 디자인 칼럼〕 전통적인 정원과 독서 공간이 만나는 충돌과 디자인적 결합성


〔안정원의 디자인 칼럼〕 전통적인 정원과 독서 공간이 만나는 충돌과 디자인적 결합성


〔안정원의 디자인 칼럼〕 전통적인 정원과 독서 공간이 만나는 충돌과 디자인적 결합성



[저작권자(c) YTN & YTN plus 무단전재 및 재배포 금지]