이 사이트의 기능을 모두 활용하기 위해서는 자바스크립트를 활성화 시킬 필요가 있습니다.
     브라우저에서 자바스크립트를 활성화하는 방법을 참고 하세요.

확진 9,786명| 완치 5,408명| 사망 162명| 검사 누적 410,564명
〔ANN 건축공간〕 붉은 벽돌 매스 위에 얹힌 투명한 매스의 플로팅 루프탑 3
Posted : 2020-02-25 19:12
〔ANN 건축공간〕 붉은 벽돌 매스 위에 얹힌 투명한 매스의 플로팅 루프탑 3
●●● 멋진 세상 속 건축디자인_ 빛과 그림자로 가득 찬 탕산 딩시물류오피스(Dingshi Logistics Office Building, A compound features courtyards filled with light and shadows)… 햇빛을 가리는 변형된 알루미늄 그릴의 지붕 구조가 햇빛을 가리는 동시에 내부에 독특한 그림자놀이를 선사해

〔ANN 건축공간〕 붉은 벽돌 매스 위에 얹힌 투명한 매스의 플로팅 루프탑 3

The entire architecture is covered by a 4,000-square-meter flat roof and sun-shading grilles formed by aluminum strips. The grilles draw on the linear forms of surrounding farmland, and soften floor slabs. From the building's middle area to east and west sides, the interspace between aluminum strips gradually decreases. Besides, each aluminum strip features width variations and perforated surfaces. The steel-structured rooftop of the three architectural blocks and the sun-shading grilles together constitute an integrated large roof. It looks like a lampshade with interspaces, which allows light to filter down, and thereby turning the building and courtyard beneath into a "forest" of light and shadows. The varying light brings changes to spaces throughout the day. The rhythmic interplay of light and shadows, as well as human activities, together produce distinctive vivid scenes.

〔ANN 건축공간〕 붉은 벽돌 매스 위에 얹힌 투명한 매스의 플로팅 루프탑 3


〔ANN 건축공간〕 붉은 벽돌 매스 위에 얹힌 투명한 매스의 플로팅 루프탑 3

Focusing on the basic characteristics of office buildings and combining indoor and outdoor scenes, ARCHSTUDIO created a multifunctional working and living compound. The double-height reception lobby faces the front court, which presents a striking first impression, with courtyards and trees unfolding at its back.

〔ANN 건축공간〕 붉은 벽돌 매스 위에 얹힌 투명한 매스의 플로팅 루프탑 3


〔ANN 건축공간〕 붉은 벽돌 매스 위에 얹힌 투명한 매스의 플로팅 루프탑 3

1F is composed of various working spaces, including small and medium-sized offices, an open working area and a conference room that face courtyards, a multifunction hall that can accommodate 300 people, a finance office, and a settlement office, etc. Working areas of different departments are separated, so as to avoid interference. At the junctions of circulation routes, some leisure areas were set, such as a cafe which faces a courtyard with a tree, with a view to enabling people to communicate or take a break in a relaxing way.

〔ANN 건축공간〕 붉은 벽돌 매스 위에 얹힌 투명한 매스의 플로팅 루프탑 3


〔ANN 건축공간〕 붉은 벽돌 매스 위에 얹힌 투명한 매스의 플로팅 루프탑 3

Three indoor staircases and two outdoor stair cases lead to 2F, the design of which fully took into account efficiency and smoothness of routes. The space organization on 2F is more flexible, which contains several large offices, an expansive conference room, a multimedia room, a reading area, a fitness room, the staff canteen, etc. The transparent glass walls closely connect each room to outside terraces and roof gardens, and integrate interior and outdoor spaces into a whole.

〔ANN 건축공간〕 붉은 벽돌 매스 위에 얹힌 투명한 매스의 플로팅 루프탑 3


〔ANN 건축공간〕 붉은 벽돌 매스 위에 얹힌 투명한 매스의 플로팅 루프탑 3

The office building is characterized by a restrained material palette, which focuses on the logic relationship between materials and space, integration between interiors and exteriors, as well as maximum expression of material languages. The front court, external walls of 1F, and part of the floor on 2F, are clad in red bricks, a type of material commonly seen on local historical architectures. From south to north, the red bricks together present an undulating image based on the architectural form. According to positions, space openings and functional requirements, bricks were laid in different ways, and hence presenting various formations and visual effects.

〔ANN 건축공간〕 붉은 벽돌 매스 위에 얹힌 투명한 매스의 플로팅 루프탑 3

Apart from bricks, steel materials were also repeatedly utilized, which can be found on indoor and outdoor bridges, staircases, door and window frames, and some counter surfaces within the space. Besides, work was done to endow part of the outdoor floor with slip-resistant quality. On 2F, perforated aluminum grilles were used as ceilings of interior spaces and covers of outside areas. Those grilles hide pipes and wires of lighting system, air conditioning and other equipment, which ensures the integrity of spatial interfaces and forms contrast with rough brick surfaces as well. >>Design_ ARCHSTUDIO, Chief designer_ Han Wenqiang, 자료_ARCHSTUDIO, Photos by Wang Ning, 기사 출처_ 데일리 에이앤뉴스 ANN(ANN NEWS CENTER) 제공

안정원(비비안안 Vivian AN) 에이앤뉴스 발행인 겸 대표이사, 한양대학교 실내건축디자인학과 겸임교수, 한양대학교 IAB자문교수
기사 제공_ 에이앤뉴스그룹(데일리에이앤뉴스 AN NEWS_건설경제건축디자인문화예술종합미디어뉴스‧ANN TV_건축디자인뉴스채널 ‧ 에이앤프레스 AN PRESS_건설지전문출판사)
댓글등 이미지 배경