이 사이트의 기능을 모두 활용하기 위해서는 자바스크립트를 활성화 시킬 필요가 있습니다.
     브라우저에서 자바스크립트를 활성화하는 방법을 참고 하세요.

〔안정원의 건축 칼럼〕테니스 코트와 결합된 클럽하우스 스페인 테니스 테라스2
〔안정원의 건축 칼럼〕테니스 코트와 결합된 클럽하우스 스페인 테니스 테라스2
Posted : 2019-02-15 09:19
●● 멋진 세상 속 건축디자인_ 테니스 코트와 결합된 클럽하우스 스페인 산타 폰사의 ‘테니스 테라스(Tennis Terraces)’ … 건물 전체가 테니스 경기 관람을 위한 전망 플랫폼이자, 라운지 겸 조깅 코스 등으로 활용돼


〔안정원의 건축 칼럼〕테니스 코트와 결합된 클럽하우스 스페인 테니스 테라스2

테니스 테라스의 전체 층은 용도에 맞추어 활용하는 동시에 주변의 테니스 코트를 편안히 내려다 볼 수 있는 관람석이자 무대가 되어 건물 전체를 흥미진진한 활력 공간으로 그 활용성을 더욱 제고시켜 주고 있다.
White concrete cantilevered slabs define a new tennis club in the middle of the nature that combines a social building together with tennis courts; a total of 17 courts of all surfaces: grass, clay and hard. A Master series facility. The strong natural context defines the concept of the project. The topography of the land demands a terracing strategy in order to place the different courts at different levels following the slope of the hill. The building itself is, therefore conceived as a continuation of that terracing: 2 floating terraces, white concrete slabs, overlooking the tennis compound.

〔안정원의 건축 칼럼〕테니스 코트와 결합된 클럽하우스 스페인 테니스 테라스2


〔안정원의 건축 칼럼〕테니스 코트와 결합된 클럽하우스 스페인 테니스 테라스2

By positioning the building at the highest point of the land, it works as the last terrace of the project and as a great viewpoint, balcony to the rest of the plot, especially to the Centre court, the heart of the project. The Centre Court is the heart of the project. A series of terraces are carved in the hill to create a natural stone stadium, a sort of “XXI century Greek Epidaurus tennis theatre”. The “stadium” can seat up to 1500 spectators. The terraces are built with traditional stone masonry, using solid blocks of a Mallorcan natural stone called Mares. A natural scenario combining the stone and the natural grass is created following the context of the site.
The clubhouse is designed not just as a social building, also as a viewing platform to watch the tennis games at the Centre Court. The building leans out to the court in order to enjoy views from all floors. White exposed concrete slabs cantilevers are created to maximize those views.

〔안정원의 건축 칼럼〕테니스 코트와 결합된 클럽하우스 스페인 테니스 테라스2


〔안정원의 건축 칼럼〕테니스 코트와 결합된 클럽하우스 스페인 테니스 테라스2


〔안정원의 건축 칼럼〕테니스 코트와 결합된 클럽하우스 스페인 테니스 테라스2

A fully glazed ground floor welcomes the visitor with a lounge and a restaurant. The whole facade can be opened having a continuous space “in and out” so the user can enjoy the terraces, the gardens and the pool, always surrounded by the tennis courts. At the back of the lounge, the dressing rooms and service areas are located. An open steel staircase leads up to the first floor, an open plan multipurpose room with a balcony around the whole floor. Since the room can also be used as a gym, the balcony offers the possibility to install a jogging circuit around the building. A metallic mesh wraps the whole floor to protect the runners from falling. The balcony “enlarges” when facing Centre Court to create an extra wide terrace to seat spectators during the tournament. The full floor works as a terrace overlooking the surrounding tennis courts.

〔안정원의 건축 칼럼〕테니스 코트와 결합된 클럽하우스 스페인 테니스 테라스2


〔안정원의 건축 칼럼〕테니스 코트와 결합된 클럽하우스 스페인 테니스 테라스2


〔안정원의 건축 칼럼〕테니스 코트와 결합된 클럽하우스 스페인 테니스 테라스2

In connection with the deck utility of the project, the rooftop is also accessible and can be used by the general public, offering extensive views of all the courts and surroundings. >>Architects_ GRAS arquitectos, 자료_ GRAS arquitectos, 기사 출처_ 에이앤뉴스 AN NEWS(ANN 뉴스센터) 제공

안정원(비비안안 Vivian AN) 에이앤뉴스 ANN 발행인 겸 대표이사, 한양대학교 실내건축디자인학과 겸임교수
제공_ 에이앤뉴스그룹 ANN NEWS GROUP(에이앤뉴스_ 건축디자인 대표 신문사 ‧ 에이앤프레스_건설지, 건설엔지니어링북, 건설스토리북, 건설백서 전문출판사)

〔안정원의 건축 칼럼〕테니스 코트와 결합된 클럽하우스 스페인 테니스 테라스2

Architects: GRAS arquitectos
Location: Santa Ponsa, Balearic Islands, Spain
Area: 10,000.0㎡
Project Year: 2016
Author Architectes: Guillermo Reynés, Álvaro Pérez, Mayca Sánchez, Xim Barceló, Marta Wiec-
zorkiewicz and András Papp.
Engennering: Andreu Ortiz
Tecnic Architect: Vicente Juan
Builder: EGOS Sport Club Surface 1.130㎡

댓글등 이미지 배경