이 사이트의 기능을 모두 활용하기 위해서는 자바스크립트를 활성화 시킬 필요가 있습니다.
     브라우저에서 자바스크립트를 활성화하는 방법을 참고 하세요.

〔안정원의 건축 칼럼〕 개방적인 중정형 공간을 통해 커뮤니티 중심의 상호 작용형 공간 3
〔안정원의 건축 칼럼〕 개방적인 중정형 공간을 통해 커뮤니티 중심의 상호 작용형 공간 3
Posted : 2018-07-10 07:17
●●● 멋진 세상 속 건축디자인_ 미국 LA의 더 식스 재향군인주택(The SIX Veterans Housing), 개방적인 중정형 공간을 통해 커뮤니티 중심의 상호작용형 공간을 엿볼 수 있어


〔안정원의 건축 칼럼〕 개방적인 중정형 공간을 통해 커뮤니티 중심의 상호 작용형 공간 3

The SIX is a 52-unit affordable housing project provides a home, support services and rehabilitation for previously homeless and/or disabled veterans. It is located in the MacArthur Park area of Los Angeles. McArthur Park has one of the highest densities in the USA with over 38,000 people per square mile and a total population of 120,000 people in 2.72 square miles. Offering shelter and comfort, The SIX breaks the prescriptive mold of the traditional shelter by creating public and private "zones" in which private space is deemphasized, in favor of large public areas. The organization of the space is intended to transform the way people live-away from a reclusive, isolating layout towards a community-oriented, interactive space.
The ground level contains offices, support spaces for the veterans, bike storage and parking while the second level has a large public courtyard. Surrounded by four levels of housing units with balconies wrapped with a wood screen made from recycle planking the courtyard has large openings with green roofs that visually connects the space to the street on the lower level beyond. This allows the tenants to enjoy a secured open space while still connecting to the larger community. The uppermost level has a green roof, large public patio and edible garden with panoramic views of the area.

〔안정원의 건축 칼럼〕 개방적인 중정형 공간을 통해 커뮤니티 중심의 상호 작용형 공간 3


〔안정원의 건축 칼럼〕 개방적인 중정형 공간을 통해 커뮤니티 중심의 상호 작용형 공간 3


〔안정원의 건축 칼럼〕 개방적인 중정형 공간을 통해 커뮤니티 중심의 상호 작용형 공간 3


〔안정원의 건축 칼럼〕 개방적인 중정형 공간을 통해 커뮤니티 중심의 상호 작용형 공간 3


〔안정원의 건축 칼럼〕 개방적인 중정형 공간을 통해 커뮤니티 중심의 상호 작용형 공간 3


〔안정원의 건축 칼럼〕 개방적인 중정형 공간을 통해 커뮤니티 중심의 상호 작용형 공간 3


〔안정원의 건축 칼럼〕 개방적인 중정형 공간을 통해 커뮤니티 중심의 상호 작용형 공간 3


〔안정원의 건축 칼럼〕 개방적인 중정형 공간을 통해 커뮤니티 중심의 상호 작용형 공간 3

The SIX distinguishes itself from most conventionally developed projects in that it incorporates energy efficient measures that exceed standard practice, optimize building performance, and ensure reduced energy use during all phases of construction and occupancy. The planning and design of The SIX emerged from close consideration and employment of passive design strategies. These strategies include: locating and orienting the building to control solar cooling loads; shaping and orienting the building for exposure to prevailing winds; shaping the building to induce buoyancy for natural ventilation; designing windows to maximize day lighting; shading south facing windows and minimizing west-facing glazing; designing windows to maximize natural ventilation; utilizing low flow fixtures and storm water management; shaping and planning the interior to enhance daylight and natural air flow distribution. These passive strategies alone make this building 50% more efficient than a conventionally designed structure.


〔안정원의 건축 칼럼〕 개방적인 중정형 공간을 통해 커뮤니티 중심의 상호 작용형 공간 3

>>Architects_ Brooks + Scarpa, Lead Designer_ Lawrence Scarpa, FAIA, Principal In Charge and Project Architect_ Angela Brooks, FAIA, 자료_ Brooks + Scarpa, Photos by Tara Wujick, 기사 출처_ 에이앤뉴스 AN NEWS(ANN NEWS CENTER) 제공

안정원(비비안안 Vivian AN) 에이앤뉴스 발행인 겸 대표이사, 한양대학교 실내건축디자인학과 겸임교수, 한양대 IAB자문교수 annews@naver.com
제공_ 에이앤뉴스그룹 ANN(에이앤뉴스_ 건축디자인 대표 신문사 ‧ 에이앤프레스_건설지, 건설백서 전문출판사)
댓글등 이미지 배경