이 사이트의 기능을 모두 활용하기 위해서는 자바스크립트를 활성화 시킬 필요가 있습니다.
     브라우저에서 자바스크립트를 활성화하는 방법을 참고 하세요.

〔안정원의 건축 칼럼〕 지역의 맥락성을 고려한 입체적인 파사드와 다이어그리드 패턴 공간 4
〔안정원의 건축 칼럼〕 지역의 맥락성을 고려한 입체적인 파사드와 다이어그리드 패턴 공간 4
Posted : 2018-08-06 09:34
●●●● 멋진 세상 속 건축디자인_ 영국 리즈의 역사적인 빅토리아 쿼터를 배경으로 들어선 빅토리아 게이트(빅토리아 게이트 아케이드와 존 루이스 빌딩, 자동차 주차장, Victoria Gate Arcades, John Lewis building and multi-storey car-park(MSCP))… 전통적인 지역의 맥락성을 고려한 입체적인 파사드와 다이아그리드 패턴의 아케이드 지붕, 직물류의 패턴화된 바닥 등을 통해 엮인 개방적이면서도 역동적인 공간미가 돋보여


〔안정원의 건축 칼럼〕 지역의 맥락성을 고려한 입체적인 파사드와 다이어그리드 패턴 공간 4

외관과 대조적으로 건물 내부 공간은 도넛 형태로 구획되어 고객 동선의 편리함을 이끌고 있다. 특히 아케이드는 촘촘하게 엮어진 다이아그리드 패턴의 천장 곡면 유리를 통해 부드러운 자연광이 유입됨으로써 더욱 쾌적함이 넘쳐난다.

〔안정원의 건축 칼럼〕 지역의 맥락성을 고려한 입체적인 파사드와 다이어그리드 패턴 공간 4


〔안정원의 건축 칼럼〕 지역의 맥락성을 고려한 입체적인 파사드와 다이어그리드 패턴 공간 4

강철 지붕 구조와 유리판으로 형성된 지붕과 바닥은 헤링본 무늬가 있는 바닥 패턴과 어우러져 한층 경쾌하면서도 밝은 내부 공간 분위기를 자아낸다.

〔안정원의 건축 칼럼〕 지역의 맥락성을 고려한 입체적인 파사드와 다이어그리드 패턴 공간 4


〔안정원의 건축 칼럼〕 지역의 맥락성을 고려한 입체적인 파사드와 다이어그리드 패턴 공간 4


〔안정원의 건축 칼럼〕 지역의 맥락성을 고려한 입체적인 파사드와 다이어그리드 패턴 공간 4

Victoria Gate is located at the East end of Leeds city centre and forms a natural extension of Victoria Quarter and Leeds’ retail district. The scheme includes a new John Lewis department store, multi storey car parking and two arcades with a mix of premium shops, restaurants and leisure facilities. While each building has it’s own individual identity they relates to each other and the vernacular of Leeds. The Victoria Gate Arcades are designed as a two storey, twin arcade with a complex roofscape continuing the grand history of Leeds’ 19th century arcades. The exterior of the building evolves from the 19th and 20th century language of the surrounding Blomfield and Victorian brick and terracotta buildings, and consists of sculpturally pleated brick elevations, changing in rhythm and scale responding to the context of the site.


〔안정원의 건축 칼럼〕 지역의 맥락성을 고려한 입체적인 파사드와 다이어그리드 패턴 공간 4

리즈의 전통적이고 역사적인 모직 개념을 적용한 바닥 패턴은 V자형을 겹쳐 만든 직물류 헤링본(herringbone)의 안정적이면서 균형감 있는 공간미에 일조한다. 바닥은 하나의 표준화된 스톤과 13개의 회색 화강석을 적용한 역동적인 패턴이 적용된 것이다. >>Master planner/ Architect_ ACME, 자료_ ACME, Photos by Jack Hobhouse, 기사 출처_ 에이앤뉴스 AN NEWS(ANN NEWS CENTER) 제공

안정원(비비안안 Vivian AN) 에이앤뉴스 발행인 겸 대표이사, 한양대학교 실내건축디자인학과 겸임교수, 한양대 IAB자문교수 annews@naver.com
제공_ 에이앤뉴스그룹 ANN(에이앤뉴스_ 건축디자인 대표 신문사 ‧ 에이앤프레스_건설지, 건설백서 전문출판사)

〔안정원의 건축 칼럼〕 지역의 맥락성을 고려한 입체적인 파사드와 다이어그리드 패턴 공간 4

Horizontal composition prevails in line with the context: the concrete ground level accompanies the natural slope, the upper level alternates backwards and forwards to break down the visual masses. The chamfer and the off-set of the bricks create depth to enrich the perception of the whole. The three-dimensional texture of the brickwork, and how we could form pleats and steps, was an important factor in the decision to form the external façade from brick-faced precast concrete panels. We devised a series of width modules of seven, nine, eleven or thirteen bricks which could be repeated in differing lengths. All the brickwork was pointed off-site and complete panels were lifted into place and restrained back to the steel frame.
The rooflight continues the tradition of sculptural glazed arcade roofs in Leeds. The design of the glazed steel roof structure was optimized for steel section and glass panel sizes, and to eliminate any twisting and warping of glass whilst keeping the panels as large as possible. The interiors of the Victoria Gate Arcades are inspired by the use of consistent frontages, curved glass and patterned floors in traditional historic arcades. The shopfronts are designed to be as transparent as possible. Flush Glazing which from the sill to the top of the balustrades was helped by the inherent structural stability of the curved glass units - the glass was designed to be self supporting, taking only restraint from the first floor slab edge. The internal arcade floor echoes the pattern of Leeds’ woollen herringbone cloth, which established the reputation of the city for centuries. The floor is incredibly economical, utilising just one standard size of stone, and 13 shades of cheap Chinese grey granite to create a dynamic and non repetitive appearance. The arcade floor is sloping at 1:35, and careful detailing has enabled the floor to adjust to thresholds and entranceways without breaks in the pattern. Pendant lights are an important part of Arcades, and the Victoria pendant was designed based on the rhomboid geometry of the arcade rooflight, and the patterns of the Yorkshire Rose, which becomes visible when inspecting the light from below. The 1.5m tall pendant is decorative and functional, incorporating feature and emergency lighting, cameras, sensors and loudspeakers. A spiral stair winds its way from ground to third floor, giving access to restrooms, roof-top restaurants and management suite. Stained oak fins form an enveloping wall cladding, carefully set out to achieve continuous flush faces and a consistent rhythm from the ground to the third floor and the light effects of a filtered 21st century grotto.

〔안정원의 건축 칼럼〕 지역의 맥락성을 고려한 입체적인 파사드와 다이어그리드 패턴 공간 4

The John Lewis building facade as a layered surface in a diagrid pattern reminiscent of a woven pattern and influenced by Leeds’ background as a textile manufacturing centre. The diagrid is the ordering element that repeats along the perimeter of the building; the resulting diamonds contain infill panels which respond to the internal layout of the store and the immediate context, providing transparency through windows or ornamentation to the building. The decorative diamonds draws on the rich history of terracotta facades in Leeds, providing a modern interpretation of a traditional material. The Victoria Gate multi-storey car-park(MSCP) is visually very prominent and visible from all main urban approaches. From the outset the intention was to separate John Lewis from the car-park, but to acknowledge their shared purpose and relationship. The cladding is created from four types of twisted aluminium fins that are arranged on the slab edges to create a visual effect.


〔안정원의 건축 칼럼〕 지역의 맥락성을 고려한 입체적인 파사드와 다이어그리드 패턴 공간 4

Master planner/ Architect : ACME
Location: LEEDS
Size: 17,000m²
Main Contractor : Sir Robert McAlpine
Developer/ Client : Hammerson PLC
Design Team
Services Engineer: Hoare Lea & Waterman Structures
Structural Engineer : Waterman Structures
Quantity Surveyor : Gardiner & Theobald
Project Management : Gardiner & Theobald
Signage/ Wayfinding : Wayshowing
Accesibility : Nick Bevan
Landscape Architects : ACME
Structural Engineer : ACME
Lighting Design : Hoare Lea & ACME
Acoustic Engineers : Hoare Lea
M&E Engineer : Hoare Lea & Waterman Structures
Access Consultant : Bevans Chartered Surveyors
Interior Design : ACME
Credits: MASTERPLAN(Knut Bruner, Julia Cano, Stefano Dal Piva, Lizy Huyghe, Friedrich Ludewig, Roberta Pari, Heidrun Schuhmann, Keigo Yoshida.)
JOHN LEWIS(Michel Bosauder, Julia Cano, Pablo Carballal, Andrea Collar Loyer, Stefano Dal Piva, Marc Dufour-Feronce, Catherine Hennessy, Peter Hofstetter, Lizy Huyghe, Friedrich Ludewig, Roberta Pari, Charles Pigott, Andreas Reeg, Heidrun Schuhmann, Sofia Steffenoni, Marcos Velascos, Adam Vukmanov.)
VICTORIA GATE ARCADES(Ana Arrebola, Javier Briasco Garcia, Ruggiero Bruno Chialastri, Stefano Dal Piva, Dave Edwards, Patrick Elborough, Catherine Hennessy, Christian Höeller, Lovisa Lindstrom, Friedrich Ludewig, Edoardo Milli, Claudia Orsetti, Walee Phiriyaphongsak, Charles Pigott, Sara Poza Ruiz, Aemilia Ross, Elena Ruiz, Ying Teh, Irene Todero, Antonio Torres Tebar, Katrina Varian, Claudio Vilarinho, Allan Yeo)
MSCP(Andrea Collar Loyer, Stefano Dal Piva, Catherine Hennessy, Friedrich Ludewig, Charles Pigott, Keigo Yoshida
Awards : RIBA Yorkshire Award 2017 and RIBA Yorkshire Building of the Year 2017 - Sponsored by Marley Eternit and RIBA National Award 2017

댓글등 이미지 배경